Gast blog
December 5, 2024
Sascha Vreekamp

Een visuele stem voor de Natuur

Sascha Vreekamp licht haar visualisatie van Rechten van de Natuur toe.

Gast blog
December 5, 2024
Sascha Vreekamp

Hoe visualiseer je "Rechten van de Natuur" als een identiteit? Hoe draag ik als grafisch ontwerper bij aan niet alleen commerciële groei - maar sociale en ecologische vooruitgang.

Bij het starten van dit project werd ik overweldigd door de enorme kloof tussen de abstracte wereld van juridische termen en de tastbare, levendige Natuur. Hoe vertaal je eindeloze debatten over rechten naar een visueel ontwerp dat de stem van de Natuur zelf weergeeft?

Ik was heel blij met de visuele basis van - de nu al legendarische - kraaien illustraties en logo van illustrator Marc Suvaal van het boek Rechten voor de Natuur. Hierop kon ik goed op verder bouwen.

Het startschot klonk en Ik ging "down the rabbit hole", de wereld van Rechten van de Natuur in. De woorden vlogen me om de oren: juridische termen, eindeloze dialogen en moeilijke containerwoorden. Deze zijn natuurlijk allemaal heel belangrijk, maar ze belichamen niet de Natuur die wij zo graag willen beschermen. Ik veranderde mijn tactiek en keek naar vergelijkbare burgerinitiatieven. Ik stuitte op een artikel over de protesten voor vrouwenrechten in de jaren 80. Een burgerinitiatief dat streed voor meer gehoor voor een groep die toen niet gehoord werd in het rechtssysteem.

Hé, dat klinkt bekend...

Vrouwen droegen grote witte protestborden. De donkere, dikke letters lieten de boodschap krachtig overkomen.  Het deed me denken aan posters van vroeger waarin een nieuwe wet of boodschap werd aangekondigd, bejubeld of juist werd tegengesproken. De teksten werden niet alleen onderstreept in hun belang maar ook nog ‘bovenstreept'. Dezelfde ontwerp tactiek werd ook gebruikt in de ‘wanted’ posters van het wilde westen. Om zo de urgentie van het onderwerp te benadrukken.

Ik begreep toen, dat de identiteit die de Rechten van de Natuur vertegenwoordigt geïnspireerd moet zijn op dezelfde visuele taal die burgerinitiatieven zelf gebruiken. Want Rechten van de Natuur komt niet uit het vastgeroeste rechtssysteem zelf, maar uit de mensen die iets nieuws eisen.

De schetsen resulteerden in grote, krachtige typografie. Waarin de boodschap zowel boven-, als onderstreept werd.

Het bleef vooralsnog een hele menselijke, tekstgebonden boodschap. Waar was de stem van de Natuur?

Inspiratie daarvoor vind je niet achter je laptop. Ik wandelde naar het bos dat mij zo dierbaar is, wie ik zo graag rechten in het menselijke rechtssysteem zou willen gunnen. Terwijl ik luisterde naar het dreigende gebrom van de snelweg achter me, brak de zon door de wolken. Het licht baande zich door het bladerdak totdat het een prachtig patroon wierp op mijn schoenen. Ze inspireerden me voor de groene organische vormen in de identiteit. Want, de Natuur praat misschien niet in woorden, maar zij kan wel haar licht schijnen op Rechten van de Natuur.

Voor een samenleving in harmonie met de natuur

1500+ natuurliefhebbers ontvangen al maandelijks het laatste nieuws over Rechten van de Natuur