Deze uitspraak betreft de zorgen van burgervertegenwoordigers over de staat van het Natura 2000-duingebied Meijendel & Berkheide in Zuid-Holland. De centrale vraag die het Lab beantwoord is hoe de unieke natuur en rust in dit gebied beter kunnen worden beschermd en hersteld voor toekomstige generaties. De stichting Hart voor Meijendel heeft het Lab Toekomstige Generaties verzocht te onderzoeken of de natuur zelf juridische rechten kan krijgen, zodat deze een 'eigen stem' krijgt in beslissingen over haar toekomst.
Het onderzoek van het Lab benadrukt dat ondanks de inspanningen van terreinbeheerders, Meijendel & Berkheide te maken heeft met aanzienlijke uitdagingen, waaronder externe invloeden zoals klimaatverandering, stikstofuitstoot en vervuiling. Huidige beschermingsmaatregelen blijken vaak ontoereikend, en de natuur wordt regelmatig opgeofferd aan politieke, sociale en economische belangen. De vraag of de natuur zelf voldoende wordt gehoord in beleidsbeslissingen is daarom van groot belang.
De conclusie is dat het toekennen van rechten aan de natuur een krachtig juridisch instrument kan zijn om natuurbescherming te versterken. Dit zou niet alleen meer inspraak en toezicht bieden, maar ook bijdragen aan een paradigmaverschuiving in de relatie tussen mens en natuur. Hoewel dit geen allesomvattende oplossing biedt, kan het een belangrijke stap zijn naar duurzame natuurbescherming.
Aanbevelingen zijn onder andere verder onderzoek naar juridische rechten voor de natuur, striktere handhaving van het verslechteringsverbod, en transparantie in beleidsvorming en uitvoering op alle bestuurlijke niveaus.
Lees meer over het initiatief en het volledige rapport op Lab Toekomstige generaties